Mijn rentevaste periode loopt af

Het aflopen van de rentevaste periode

De rentevaste periode loopt bijna af. Je vraagt je af wat nu verstandig is. Er wordt op dat moment door de huidige aanbieder nooit een boete in rekening gebracht wanneer je de hypotheek wil oversluiten. Je kan dus relatief voordelig overstappen naar een andere aanbieder. Wat doen wij om te bepalen wat het verstandigste is. Lees ook de informatie over het oversluiten van je hypotheek.

Bespreken mogelijkheden

Het is niet altijd mogelijk om over te stappen naar een andere aanbieder wanneer de rentevaste periode afloopt. Bijvoorbeeld wanneer de woning (fors) minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. Of wanneer het inkomen is afgenomen. Door alle relevante dossierstukken op te vragen brengen wij in beeld welke mogelijkheden er zijn.

Renteverlengingsvoorstel huidige aanbieder

Iedere geldverstrekker is verplicht bestaande relaties 3 maanden van tevoren een nieuw renteverlengingsvoorstel te doen toekomen per post. Hierop wordt de huidige situatie in beeld gebracht, de aangeboden alternatieven en de gevolgen van een eventueel gekozen nieuw alternatief. Dit voorstel kan getekend worden en dan zal hiervan een bevestiging volgen en de nieuwe rentevaste periode gaat aansluitend op de huidige rentevaste periode in. Omdat het oversluiten van een hypotheek ongeveer 2 maanden in beslag neemt is het van belang om tijdig de mogelijkheden te verkennen.

Overwegingen acceptatie nieuw renteverleningsvoorstel

Qua kosten is het accepteren van een nieuw renteverlengingsvoorstel het goedkoopste alternatief. Maar de kosten die er worden gemaakt voor het oversluiten van een hypotheek naar een nieuwe aanbieder kunnen mogelijk worden terugverdiend. Hier kun je meer lezen over het oversluiten van de hypotheek naar een nieuwe geldverstrekker.

Bespreken voor- en nadelen

Alle voor en nadelen worden door ons besproken, zodat weloverwogen een keuze kan worden gemaakt tussen het accepteren van een renteverlengingsvoorstel of het oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Doorrekenen van de verschillende mogelijkheden

Om weloverwogen een keuze te kunnen maken tussen wat het verstandigste is, zullen we de alternatieven doorrekenen en presenteren zodat ook cijfermatig onderbouwd inzichtelijk is wat de financiële verschillen zijn tussen de alternatieven. Niet alleen voordeel in maandlasten hoeft van doorslaggevende betekenis te zijn in de keuze voor een alternatief.