Online hypotheek afsluiten, twijfel !

Online hypotheek afsluiten, twijfel ! 

Steeds meer partijen bieden de mogelijkheid aan mensen om online hun hypotheek goedkoop af te sluiten. We zijn het ermee eens dat deze mogelijkheid er moet zijn. Maar tevens zijn we van mening dat op dit moment er veel tekortkomingen zijn.

Online tools

De online tools en vragenlijsten zijn relatief eenvoudig. Kort. Je moet snel kunnen berekenen en afsluiten. En dat kan alleen maar als er relatief weinig vragen worden gesteld. Er is geen diepgang. En juist wanneer je doorvraagt bij een klant kom je veel te weten. Belangrijke informatie die van grote invloed is of kan zijn op de keuze voor de best passende geldverstrekker. Nu een paar hondersten meer betalen aan rente, maar in de toekomst veel meer zekerheid hebben die aansluit op de verwachtingen.

Niet de laagste lasten, wel de beste voorwaarden

Maandelijks nog geen tientje meer betalen hiervoor. In onze praktijk zien we dat vrijwel iedereen bereid om de voorwaarden ook een belangrijke rol te spelen. Niet in de laatste plaats omdat wij helpen kiezen. Op basis van alle informatie die we hebben verkregen. 

Complex product

Hypotheken worden door de overheid gezien als complexe producten. Adviseurs moeten voldoen aan deskundigheidseisen en periodiek aantonen te beschikken over voldoende actuele vakkennis.

Desondanks mogen mensen zelf hun hypotheek afsluiten. Dat is vreemd. Je zou het kunnen vergelijken met de situatie waarbij dokters moeten voldoen aan allerlei strenge opleidingseisen en het op peil houden van hun medische kennis, maar tegelijkertijd patiënten zelf hun recepten mogen uitschrijven en zelf medische ingrepen mogen verrichten. Dat zou vreemd zijn. 

Eigen schuld, dikke bult

Alle partijen die online de mogelijkheid bieden aan mensen die zelf hun hypotheek kunnen kiezen en afsluiten hebben in hun voorwaarden opgenomen dat zij niet adviseren en dat zij op geen enkele manier verantwoordelijk zijn. Wanneer in de toekomst blijkt dat er een foute keuze is gemaakt, dan is het letterlijk eigen schuld, dikke bult. Al zou een foute keuze met 1 of 2 vragen meer eenvoudig te zijn voorkomen. Al verwijt je deze partij dat er niet voldoende disclaimers waren, dat de vragen toch niet duidelijk waren, dat er niet werd doorgevraagd. De kans is heel groot dat je niet in het gelijk wordt gesteld. Er is namelijk niet geadviseerd. En zonder advies ben je dus zelf verantwoordelijk.

Execution only

Het is wat ironisch dat het woord execution meerdere betekenissen heeft. En anders vertaald kan worden vanuit het Engels naar het Nederlands. Alleen executie. Waarmee in dit geval wordt bedoeld het alleen uitvoeren van wat er (zelf) gevraagd wordt. Een executie is ook een handeling waarbij iemand wordt gedood. De toekomst zal leren hoeveel mensen uiteindelijk door het maken van zelfstandige keuzes min of meer hun eigen executie hebben gerealiseerd. 

Voorbeelden van mogelijke fouten

 • Je kiest een geldverstrekker die geen ondernemers financiert en je wil in de toekomst zelfstandig ondernemer worden
 • Je wil in de toekomst een woning zelf laten bouwen, maar de geldverstrekker financiert geen zelfbouwwoningen
 • Je lost in de toekomst versneld af op je hypotheek, maar je krijgt geen korting op de te betalen rente
 • Je wil doorstromen naar een nieuwe woning, zit 4 maanden zonder eigenwoning en raakt daardoor je gunstige rentecondities kwijt
 • Je geldverstrekker is gunstig met NHG-rentes, maar wanneer je doorstroomt naar een woning zonder NHG zijn de rentes zeer hoog

Voordelen van een deskundig en onafhankelijk adviseur

 • Je hebt iemand die je helpt met het maken van de juiste keuzes
 • Het bemiddelingsproces loopt veel soepeler omdat de ervaring van de adviseur belangrijk is
 • Documenten worden vooraf gecontroleerd waardoor problemen worden voorkomen
 • Je krijgt een persoonlijke berekening waarbij aandacht is besteed aan alle mogelijkheden

Veelgehoorde argumenten voor het online afsluiten van een hypotheek

Een adviseur is te duur. Ik kan het zelf. Een adviseur vraagt een vergoeding voor de geleverde diensten. Er is veel prijsverschil. Een goede adviseur is zijn tarief meer dan waard.

Een adviseur werkt vertragend.Een goede adviseur zal veel tijdswinst opleveren door de regie te nemen en steeds te anticiperen op wat er gaat komen. En vooraf documenten kritisch beoordelen.

Wat kan er nu misgaan bij een simpele hypotheek?Er zijn eenvoudige adviessituaties. Maar er zijn grote verschillen in de hypotheekvoorwaarden. Online zijn deze slechts beperkt te vergelijken. 

Ik kan zelf eenvoudig bepalen wat een goede en goedkope hypotheek is voor meEen hypotheek kiezen is meer dan alleen het kiezen voor de laagste rente. De invloed van de looptijdrente kan groot zijn. Dit weten veel mensen niet.

Twijfel je? 

Terecht! Je moet je afvragen of bij deze grote en belangrijke beslissing je moet besparen op deskundig advies. En op begeleiding die problemen voorziet en voorkomt. 

Wat bespaar je nu echt? 

Stel dat je online een hypotheek kan afsluiten voor € 750,=, En een adviseur vraagt voor de aangeboden diensten een totaalbedrag van € 1.950,=. Een fors verschil! € 1.200,=.

Stel dat je hypotheek 10 jaar loopt. Dan heb je voor die 10 jaar € 1.200,= meer betaald. Dat is € 10,= per maand. Bruto. Want de kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Netto is dat gemiddeld € 6,= per maand.

Wat koop je voor € 6,= per maand?

 • Een maatwerkberekening in de oriëntatiefase, waardoor je vaak meer mogelijkheden hebt
 • Begeleiding in alle communicatie met de geldverstrekker, notaris, taxateur, makelaar, verzekeraar, bouwkundig keurder, aanbieder bankgarantie, etc. 
 • Alle documenten worden vooraf gecontroleerd, zodat twijfel, vertraging en problemen bij acceptatie worden voorkomen
 • Je adviseur is verantwoordelijk en aansprakelijk voor het gegeven advies, wanneer blijkt dat er fouten zijn gemaakt
 • Er wordt doorgevraagd om er zeker van te zijn dat de gekozen aanbieder het beste bij je past, nu en in de toekomst
 • Je bent niet afhankelijk van informatie op internet om op basis daarvan je keuzes te maken, maar je adviseur motiveert de keuze voor de aanbieder
 • Als je adviesinhoudelijke vragen hebt gedurende de looptijd heb je altijd een aanspreekpunt
 • Je wordt op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen tijdens de looptijd van je hypotheek
 • Etc. etc. 

Conclusie

 • Neem contact met ons op. We zijn goedkoop! En we zorgen ervoor dat je nu een hypotheek krijgt die past bij jou. 
 • Onze zienswijze is dat wij inderdaad een vergoeding vragen voor onze diensten, maar eigenlijk geen geld kosten, maar juist opleveren.
 • Al merk je dat nu misschien niet direct in je portemonnee, dan wordt dat in de toekomst zeker duidelijk
 • Wil je je in deze spannende tijd liever laten rijden door een professionele chauffeur of ga je jezelf een weg proberen te banen langs veel relatief onbekende wegen?