Zoeken en bezichtigen

Het zoeken van een woning en het inplannen van een bezichtiging

Wanneer je een woning wil aankopen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo is het aankopen van een woning meer (en anders) dan het plaatsen van een bod (het noemen van een bedrag)  en het vervolgens regelen van je hypotheek. Het beste is om je voordat je een woning wil kopen goed te laten informeren over de hypotheekmogelijkheden. Vaak maken starters even ergens op een website een berekening om de maandlasten te bepalen en te zien hoeveel ze kunnen lenen.

Het vaststellen van de hypotheekmogelijkheden is maatwerk. De berekeningen op internet geven niet meer dan een indicatie van de mogelijkheden. Zaken als erfpacht, leningen, toekomstig inkomen, lasten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en levensverzekering worden niet op maat doorgerekend. Niets is vervelender dan, nadat een woning is gekocht, erachter komen dat de maandlasten niet betaald kunnen worden, dat de financiering niet rond komt of dat er een leuke woning gekocht had kunnen worden. Of dat je niet van de koop kunt afzien, ondanks dat er aan het licht komt dat er behoorlijk wat bouwtechnische gebreken zijn aan de woning die onvoorzien waren.

Nadat de hypotheekmogelijkheden exact bekend zijn gemaakt door ons ga je op zoek naar een woning die past binnen het aankoopbudget. Omdat er sprake is van vraagprijzen kun je vaak naar iets duurdere woningen kijken dan het bedrag waarvoor gekocht kan worden. Wel is het dan van belang dat er voldoende van de prijs afgaat. Hoeveel er van de prijs af kan is niet bekend en zal moeten worden onderhandeld.

Deze onderhandeling kun je zelf doen, maar wij kunnen hier ook bij helpen. Ook is het mogelijk een aankoopmakelaar in te zetten. Van belang is het bijvoorbeeld dat er documenten worden opgevraagd voordat er een bod wordt geplaatst. Een bod moet je namelijk, naar jezelf en eventueel naar de verkopende partij ook kunnen onderbouwen. Afhankelijk van het type woning kunnen er verschillende documenten worden opgevraagd.

Niet alleen het opvragen van documenten, maar ook het analyseren hiervan en het trekken van conclusies is zeer belangrijk. Hierdoor ben je in staat om vaak beter te onderhandelen of om argumenten voor je (lagere) bod te beargumenteren.

Naast een bedrag moeten er ook andere zaken worden afgesproken. Bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering en de termijn hiervoor, het verkrijgen van NHG, het verkrijgen van een woonvergunning, het recht om de woning bouwkundig te mogen keuren en eventueel van de koop af te kunnen zien wanneer de resultaten tegenvallen, de datum van overdracht, de termijn waarbinnen de waarborgsom moet worden gestort, de keuze voor de notaris, het wel of niet verkrijgen van een energieprestatiecertificaat, het wel of niet inschrijven van de voorlopige koopovereenkomst bij de notaris en omtrent het verkrijgen van ter overname aangeboden roerende zaken. Wij houden met al deze zaken rekening.

Nadat de woning is aangekocht zullen de afspraken worden vastgelegd in de koopovereenkomst. Daarna heb je ca. 5 weken om de hypotheek te regelen. Wij houden altijd rekening met de in de koopovereenkomst genoemde termijnen en doen er alles aan om deze termijn te halen en de aankoop verder succesvol af te ronden.

De conclusie is vaak dat wanneer iemand zonder ervaring een woning aankoopt niet het maximale eruit haalt of niet de juiste voorwaarden stelt bij het plaatsen van een bod op een woning. Begeleiding op dit gebied is derhalve wenselijk en eigenlijk zelfs noodzakelijk. Vraag ons naar wat wij voor jou kunnen betekenen op dit gebied. Wanneer wij de hypotheek regelen is het voor ons prettig alles over de woning te weten in een vroeg stadium. Daarom bieden we een scherp tarief aan voor onze diensten ten aanzien van de aankoopbemiddeling.