De uitvaartverzekering | Nuttig of onzinnig?

De uitvaartverzekering | Nuttig of onzinnig?

Veel mensen krijgen van huis uit een uitvaartverzekering mee. Deze is bijvoorbeeld afgesloten door de ouders toen zij jong waren. De kosten voor een uitvaart zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. De verwachting is dat deze de komende jaren verder zullen blijven stijgen. Een in het verleden afgesloten verzekering blijkt meer dan eens onvoldoende te zijn voor de huidige kosten van een uitvaart.

Over de uitvaartverzekering bestaan eigenlijk maar 2 meningen: deze moet je hebben of daar heb je niets aan. Wij zijn van mening dat een uitvaartverzekering voor vrijwel iedereen, in iedere situatie, een zeer verstandige verzekering is. Je weet immers zeker dat deze ooit tot uitkering komt, maar je weet alleen niet wanneer. 

We zetten hieronder de vier meest gehoorde redenen om een uitvaartverzekering niet te nemen uiteen, met daarbij ons commentaar.

We hebben voldoende vermogen of overwaarde om een uitvaart te kunnen bekostigen 

Het verzekeren van een uitvaart kan ook gebeuren door het betalen van een koopsom. Hierdoor bespaar je vermogensrendementsheffing. Dit is een belastingheffing over het niet-vrijgestelde vermogen. Daarnaast is de uitkering altijd (een stuk hoger) dan de te betalen koopsom.

Ik hoef geen dure uitvaart

Een uitvaart kost minimaal een paar duizend Euro kost. De kosten verschillen aan de hand van de wensen en de gemeente waarbinnen je begraven of gecremeerd wilt worden. Deze kosten komen altijd ongelegen na een overlijden. Als je geen uitgebreide uitvaart wenst, dan is het verzekeren van een dienstenpakket vaak een verstandige keuze. 

Ik ben nog jong, dus ik heb een uitvaartverzekering niet nodig

Een uitvaartverzekering is een levensverzekering. Om de premie van de verzekering te bepalen wordt gekeken naar de leeftijd, de gezondheid en de looptijd. Naarmate iemand ouder wordt zal de premie per maand stijgen. Omdat het risico relatief klein is op jonge leeftijd, zijn de premies dan ook erg laag. Het principe van verzekeren is dat er een onzeker voorval is gedekt. Ook al ben je jong, je kunt overlijden. Met een uitvaartverzekering zijn er 2 mogelijkheden: je bent op tijd of je bent te laat. Voor mensen die zekerheid willen en die nabestaanden bij hun overlijden niet met hoge kosten willen achterlaten is een uitvaartverzekering vrijwel altijd een noodzakelijke verzekering.

Ik heb al een levensverzekering bij mijn hypotheek

De levensverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek zorgt voor een (gedeeltelijke) aflossing van de hypotheekschuld om de lasten voor de nabestaanden te verlagen en betaalbaar te maken. De nabestaanden krijgen geen geld in handen. Bij een overlijden zullen de nabestaanden alsnog opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Vaak is hier geen rekening mee gehouden in het financiële plan. Het moeten betalen van deze kosten is vaak een flinke aanslag op het vrije vermogen als dat er sowieso al is (en bestemd was voor deze kosten). Het gebeurt vaak dat nabestaanden een lening af moeten sluiten om de uitvaartkosten te kunnen voldoen. Dit risico voorkom je met een goede uitvaartverzekering.

Filmpje over het nut van de uitvaartverzekering (DELA)