De uitvaartverzekering | Veelgestelde vragen

De uitvaartverzekering | Veelgestelde vragen

Hier hebben we diverse vragen en antwoorden uitgewerkt die er regelmatig worden gesteld over het onderwerp uitvaartverzekeringen. Op de afzonderlijke pagina's zijn er al veel vragen beantwoord. Op deze pagina beantwoorden we de vragen die daar niet zijn beantwoord. Mocht er een vraag (en antwoord) ontbreken, laat het ons weten, dan zullen we je vraag beantwoorden. Ook zullen we de vraag dan hier toevoegen. 

Waarom een uitvaartverzekering?

Je zorgt ervoor dat bij een sterfgeval de te betalen kosten voor nabestaanden meevallen. Ook kun je als nabestaande gebruik maken van nabestaandenzorg en worden er veel administratieve zaken uit handen genomen. Een uitvaartverzekeraar heeft deskundigen in dienst die ontzorgen in een zeer zware tijd. Daarnaast is het zo dat het verzekeren van een uitvaart altijd goedkoper is dan geld opzij zetten voor een uitvaart. Er is eigenlijk geen reden om geen uitvaartverzekering af te sluiten. 

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een begrafenisverzekering?

Er is geen verschil tussen een begrafenisverzekering en een uitvaartverzekering. De benaming van de verzekering is in een aantal gevallen anders. In de volksmond wordt een uitvaartverzekering vaak begrafenisverzekering genoemd. Maar de nabestaanden hebben de keuze voor het soort uitvaart. In veel gevallen is de gewenste soort uitvaart besproken en wellicht zelfs vastgelegd. 

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een levensverzekering?

Een uitvaartverzekering is één van vele verschillende soorten levensverzekeringen. Veelal zien mensen een overlijdensrisicoverzekering als hun levensverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit bij overlijden. Daarnaast is er geen waardeopbouw en geen afkoopwaarde. Een uitvaartverzekering bouwt wel waarde op. Daarnaast keert deze altijd, bij overlijden, uit. Een overlijdensrisicoverzekering kent veelal een beperkte looptijd.

Wat kost een uitvaart?

De kosten hangen af van een groot aantal te maken keuzes. Ook is mede bepalend in welke plaats je wilt dat de uitvaart plaatsvindt. Wij bespreken je wensen en kunnen je daarna aangeven wat het bedrag aan te verwachten kosten is. 

Hoeveel nabestaanden hebben moeite met het binnen 30 dagen betalen van de kosten van een uitvaart?

Hieronder zie je de uitkomsten van een  onderzoek dat is uitgevoerd door GFK en dat op 29-06-2015 is gepubliceerd

Gfk | Uitvaartkosten voldoen

Hoe zit het fiscaal met een uitvaartverzekering? 

Er is fiscaal een vrijstelling in Box III voor de waarde van een uitvaartverzekering. Hier staat beschreven wat de vrijstelling is. Het door middel van een koopsomstorting de premies betalen voor een uitvaartverzekering., kan leiden tot een leuk fiscaal voordeel. 

Welke uitvaartverzekering past het beste bij mij?

Dat kunnen we bepalen nadat de wensen zijn besproken en de keuzes zijn geuit. Dit doen wij in de adviesfase.

Wat zijn verschillen tussen een verzekering in geld en een dienstenverzekering?

Bij een dienstenverzekering vindt er geen uitkering in geld plaats. Tenzij er wordt besloten om de diensten niet bij de verzekeraar af te nemen. De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Bij een geldverzekering kunnnen nabestaanden zelf bepalen voor welke diensten het verzekerde bedrag wordt aangewend. Dit kan bij de verzekeraar, maar dit is ook mogelijk bij een andere uitvaartdienstverlener. 

 

 


Waarom is een uitvaartverzekering tegen een koopsom aantrekkelijk?

 


Waar leg ik mijn uitvaartwensen vast?

Je kunt deze hier vastleggen