De taxateur en het taxatierapport

Op deze pagina lees je informatie over de rol van de taxateur en het taxatierapport in het proces van het afsluiten van een hypotheek. Het is belangrijk om een aantal begrippen te beschrijven zodat de rol van de taxateur duidelijk gemaakt kan worden.

 

Het taxatierapport

Dit is een rapport dat de taxateur opstelt nadat de woning is bezocht en geïnspecteerd. Het model taxatierapport is voorgeschreven. Vanuit de branche worden eisen gesteld aan de inhoud van het rapport.

De marktwaarde van de woning

De marktwaarde van de woning is de waardering die de taxateur toekent aan de woning. Hierbij gaat de taxateur uit van de staat waarin de woning verkeert op het moment van de opname.

De taxateur dient zich aan voorschriften te houden bij de vaststelling van deze waarde.

De marktwaarde van de woning na verbouwing

Dit is de waarde die de taxateur toekent op basis van de huidige situatie, rekening houdende met de opgegeven verbouwing in de verbouwingsspecificatie.

De onafhankelijkheid van de taxateur

De taxateur mag geen rol spelen bij de aankoop of verkoop van de woning die getaxeerd wordt. Ook mag de taxateur niet worden beïnvloed bij de vaststelling van de waarde.

Loan-to-value (LTV), maximum

Loan-to-value betekent de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning.

De maximale hypotheek die er kan worden afgesloten hangt af van de waarde van de woning. Eventueel na verbouwing. Op dit moment, 2023, is de maximale verstrekking 100% van de getaxeerde waarde.

Loan-to-value (LTV), rentepercentage voor de hypotheek

Het rentepercentage dat geldverstrekkers rekenen hangt ook af van de LTV. Hoe lager de verhouding is, hoe kleiner de kans dat de geldverstrekker uitgeleend geld niet terug krijgen, hoe kleiner de risico-opslagen. De taxatiewaarde is hiermee van invloed op het rentepercentage dat je betaalt.

Veelgestelde vragen

Is een taxatierapport verplicht?

Vaak wel. Een geldverstrekker leent een groot bedrag uit. Met als onderpand de woning. Daarom willen ze vaak van een taxateur weten wat het onderpand waard is. Daarnaast staat er in het rapport ook veel aanvullende informatie die relevant is voor de beoordeling of zij geld willen uitlenen met de woning als onderpand.

Wanneer vraag je een taxatierapport aan als je een woning wilt aankopen?

Een taxatierapport vraag je vaak aan direct nadat een aankoop succesvol is afgerond.

Wie vraagt het taxatierapport aan?

Wij adviseren altijd om de aanvraag via ons te laten verlopen. Het aanvraagproces is voor ons bekend en op deze manier kunnen we beter grip houden op het verloop ervan.

Kan ik aanwezig zijn bij de taxatie?

Ja, vaak wel. Dit moet dan worden gemeld of gevraagd aan de taxateur zodat er een gezamenlijke afspraak kan worden ingepland.

Wie vraagt het taxatierapport aan?

Wij adviseren altijd om de aanvraag via ons te laten verlopen. Het aanvraagproces is voor ons bekend en op deze manier kunnen we beter grip houden op het verloop ervan.

Zijn er alternatieven voor een taxatierapport om de waarde van de woning aan te tonen?

Ja, deze zijn er. Het is mogelijk om een Calcasa-waarderapport op te vragen voor sommige woningen. Hier lees je hierover. Soms wordt een WOZ-beschikking ook geaccepteerd. Wij geven altijd advies over de best passende manier om de waarde van de woning aan te kunnen tonen aan de geldverstrekker

Wat houdt validatie van het taxatierapport in?

Dit houdt in dat het rapport van de taxateur door een onafhankelijke organisatie wordt beoordeeld. Na positieve beoordeling wordt het rapport gevalideerd. Alleen gevalideerde taxatierapporten worden door geldverstrekkers geaccepteerd.

Wat staat er allemaal in het taxatierapport?

Hier kun je een voorbeeld downloaden van een taxatierapport. Alle rapporten moeten voldoen aan dit model.

Wat moet je melden als je gaat verbouwen?

Op deze pagina kun je alles lezen over een verbouwing en de aan te leveren verbouwingsspecificatie.

Hoe oud mag een taxatierapport zijn?

Deze mag op het moment van definitieve beoordeling van een hypotheekdossier maximaal 6 maanden oud zijn.

Mag je een taxatierapport van de verkoper gebruiken?

Nee, je moet zelf als opdrachtgever staan vermeld in een taxatierapport.

Hoe moet ik de waarde van de taxateur zien?

De taxatie is een inschatting van de taxateur. De werkelijke waarde kan afwijken van de taxatie. Het kan voorkomen dat verschillende taxateurs tot een ander oordeel komen. De werkelijke marktwaarde van de woning blijkt op het moment dat een woning wordt verkocht.

Moet je twee keer taxeren als je gaat verbouwen?

Nee, de taxateur doet vooraf een inschatting op basis van je ingevulde verbouwingsspecificatie. De taxateur zal in één rapport de huidige marktwaarde vermelden en de waarde na verbouwing.

Wat zijn de kosten van een taxatierapport?

De kosten verschillen per taxateur. Gemiddeld kost een taxatierapport voor een reguliere eigenwoning ongeveer € 700,= incl. BTW.

Wanneer is een taxatierapport duurder dan gemiddeld?

Een taxatierapport kan duurder zijn wanneer er sprake is van een verbouwing, verduurzaming of wanneer er sprake is van een bijzonder onderpand. Ook wanneer er sprake is van erfpacht of een appartement kan er sprake zijn van hogere kosten.

Zijn de taxatiekosten fiscaal aftrekbaar?

Als het rapport bedoeld is voor de (her-) financiering van een eigenwoningschuld, zijn de kosten fiscaal aftrekbaar.

 

Bijlagen

Deze worden spoedig geplaatst.

Vorige
Vorige

De bouwkundig keurder en het bouwkundig rapport

Volgende
Volgende

Het bouwdepot